Hur väljer man en värmepump
Lönar det sig?
I ett hus så är oftast den största el kostnaden värmen.
Under vintermånaderna så behöver värmesystemen jobba hårt för att få upp värmen i ett hus.
Har man ett gammalt värmesystem så är det nästan alltid lönsamt att komplettera systemet med en värmepump. Även om man har en gammal värmepump är många slantar att spara in. Då avfrostningarna oftast är automatiska istället för tidsstyrda som en gammal pump så kan den producera el mycket längre än en gammal och på så sätt bli billigare i drift.
Har man ingen luftvärmepump alls så är det en mycket god idé att börja titta efter en. Om man tar ett system som elvärme eller fjärrvärme så betalar man historiskt sätt 1krona per kilowattvärme. Det vill säga stoppar man i en krona värme i elelement så får man nästan en krona värme och det är om kilowatten kostar en krona . Många gånger i elbristens värld så har elpriset många gånger under 2021 varit över 6kr kilowatten.
Gör man samma med en värmepump och stoppar i en krona i den så får man 4–7 kronor i värme. Vilket betyder att man lätt kan tjäna in vad pumpen kostar samt få plus i plånboken på +3 år. Med värmepumpen så får man även en mer dynamisk värme då det är fläkt i den så värmen spider sig betydligt bättre än ett element som värmen kommer rakt ur rakt upp.
Var passar innerdelen bäst?
En värmepump har en innerdel och en ytterdel.
Ytterdelen är den som samlar värme . Med hjälp av kylmedlet i systemet som är många minus kallare än utomhus luften vid normalt tillstånd så värmer faktiskt utomhus luften upp köldmediet och rören bär in värmen som avge från innerdelen.
Ju öppnare yta man har ju lättare är det att sprida den varma luften. Vanligaste stället att placera innerdelen dagens läge är oftast vardagsrummet.
Förr i tiden placera man oftast innerdelarna över ytterdörren . Då av anledningen att dom lät mycket. I dagens läge har pumparna blivit rejält tystare och effektivare. Dock har innerdelen blivit större till en följd av det första och av den anledningen är det oftast svårt att ha den över ytterdörren.
Men sedan finns det special versioner som är till för att ha över ytterdörr som Fujitsu km12, Mitsubishi ninja eller Panasonic LZ som är byggda för att ha en liten höjd på innerdelen. Så har man en befintlig pump och inte allt för liten hall och är nöjd över facit som den spridit värme så kan man ha den över ytterdörren fortfarande om man skulle vilja.
kyl drift
En annan vinkel att tänka för placering är kyla som på dom senaste åren varit mycket prat om då somrarna blivit varmare.
Luftvärmepumpar kan köras så man får kyla istället för värme. Dom gör alltid mer värme än kyla så är kyla viktigt finns modeller som gör mer kyla än övriga som gree Fairy eller Fujitsu pumpar.
Kyla går till skillnad från värme nedåt då det är kallare så har man innerdelen på nedervåningen får man inte kallt uppe.
En vanlig lösning är att skaffa en kyl pump uppe man kör på sommaren och en vanlig värmepump nere så värmen går uppåt på vintern.
Kylpumpar är oftast billigare och kan producera mer kyla men dom är inte till för att köra på vintern i svenskt klimat.
Mulitisplit
Det finns även pumpar med 2 innerdelar och en ytterdel dom kallas mulitsplit pumpar.
Dom är till för 2 lika stora delar av ett hus på olika ställen. typ 2våningar som är ungefär lika stora eller ett hus med mycket väggar där spridning av värmen är svårare.
Det man ska tänka på är att om en multisplit kan ge för exempel 7000 watt så fördelar det lika på innerdelarna dvs 3000w per plan. har man då 100kvadrat på ett plan är pumpen för liten då man normalt behöver 50w per kvadrat och isfall behöver 5000w på 100 kvadrat.
Har man hus för det så är multisplit ett väldigt bra alternativ då man får bättre fördelning på värme och kyla då man har flera ställen som kan fördela ut det.